Gavegalskap - på tide å begrense seg, kanskje?

1. desember: Gavekalender, sjokoladekalender, flax-kalender, julegaver, bursdagsgaver, pappa-på-tur-gaver. Det skal ikke stå på antall gaver når det kommer til jul. På tide å begrense seg, kanskje?

Som i mange andre familier startet barna våre dagen i dag med å pakke opp første gave i gavekalenderen. Det var også første gave i sjokoladekalenderen. Og flax-kalenderen. Og lakriskalenderen.

I vår familie har vi altså fire julekalendere i år. En til barna, tre til mor og far. 

I går startet barna dagen med å pakke opp gaver fra meg. Jeg har vært i Korea med en kompis og kjøpte med noen gaver hjem. Naturligvis.


5 år! Det må feires, med selskap og GAVER!

For to uker siden hadde eldstejenta bursdag. Hun fikk 30 gaver til sammen, fra familie, venner og oss.

Jeg fikk riktignok 2 i matte på videregående, men jeg tror jeg regner riktig når jeg sier at hun dermed har fått 55 gaver på litt over en måned når vi kommer til julaften. Da har jeg ikke engang telt med julaften. Noe sier meg at vi lett kommer til å runde 70 gaver ...

70 gaver?? Det er helt sjukehus. Ingen skal fortelle meg at det finnes barn som har godt av 70 gaver på litt over en måned.

Det er galskap. Rett og slett galskap!

Hvem har ansvar for å få slutt på denne galskapen?

De voksne, selvfølgelig.

Det er ene og alene vårt ansvar. Det er vi som skaper et samfunn der barna nesten forventer gaver hele tiden. Hva er poenget med å kjøpe en gave når man har vært borte fra familien i fem dager, egentlig?

Jeg har hele tiden sagt at jeg synes det er idiotisk. Søndag stod jeg der selv ...

Gaver er hyggelig det altså. Jeg er ikke motstander av gaver. Langt ifra. Jeg synes det er en fin ting. Det er liksom noe spesielt, noe man ikke får hver dag. Spesielt julegaver. Det får man jo bare en gang i året, men 70??

Forresten, det er ikke helt sant at julegaver kun kommer en gang i året. I vår familie har vi skilte foreldre på begge sider av familien. Det betyr dobbelt sett med besteforeldre på begge sider. I tillegg har fruen og jeg til sammen seks søsken. Bare det utgjør ti gaver. Trolig mer, da det ofte blir både to og tre gaver fra flere av dem.I fjor løste vi gavegalskapen med å fordele gavene utover julen. I stedet for å pakke opp alt på julaften åpnet vi gaver lille julaften, julaften, 1. juledag og 2. juledag. Tanken var å spre det utover, slik at det ikke ble for mye for barna. For mange gaver på en gang gjør at de ikke får tid til å glede seg over gavene de får. Det var tanken vår. Men ble det noe bedre av å spre det utover fire dager?

Jeg tviler. Antall gaver ble akkurat det samme.

Det eneste vi opplevde var å pulverisere litt av julaften. Denne ene dagen som er så spesiell. Denne ene dagen barna gleder seg til hele året. Denne dagen ble plutselig ikke så spesiell lenger.

Julaften ble til juleuke ...

Jeg har en følelse at vi ikke er unike. At det er flere som kjenner seg igjen. Det er i hvert fall følelsen jeg får når jeg snakker med folk rundt meg.

Spørsmålet nå er, hva gjør vi for å stoppe galskapen?

Gir færre gaver, naturligvis.

Jeg skal ikke ta fra barna kalenderen i år. Det blir feil når de først har fått den, men jeg skal notere meg at neste år så skal vi klare oss uten. Et vennepar av oss valgte å gi bort pakkekalenderen til noen som trengte det mer enn dem. Til familier der gaver ikke er en selvfølge. Og spesielt ikke gavekalendere.

Jeg kjenner jeg blir glad.

På denne første dagen i desember vil jeg derfor oppfordre alle småbarnsforeldre og alle andre for øvrig, til å tenke litt over hva julen egentlig handler om.

Det er ikke gaver, tro det eller ei.

PS. Live, Henrik og Tobias, det blir julegaver i år også, men ikke så mange som i fjor.

Dere klarer dere nok

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Pappaentiltre

Pappaentiltre

30, Ås

Hei, Jeg er pappa til tre, men kun gift med én. Jeg klarer sjeldent si nei og hater å være alene. Relativt ung trebarnsfar, men lever ellers et typisk familieliv med til tider altfor mange jern i ilden... Dette er den usminkede sannheten om livet som trebarnsfar - på godt og vondt. Mail: martin.grevstad@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits