Når bør barn legge seg om sommeren?

Noe av det jeg likte best med sommeren da jeg var liten var lange kvelder uten mas om å måtte legge seg. Det var liksom noe ekstra stas med det å få være oppe etter vanlig leggetid, spise "voksenmiddag" og gafle i seg godteri.

Nå som jeg selv har blitt voksen skal jeg glatt innrømme at det sitter langt inne å la barna være oppe langt inn i de sene nattetimer.

Hvorfor?

Fordi kvelden er hellig. Det er da jeg lader batteriene, det er da jeg trer ut av småbarnsfar-rollen, og ikke minst, det er da fruen og jeg får tid til å pleie forholdet.

Det er altså intet annet enn en ren egoistisk beslutning fra min side når jeg velger å sende barna i seng halv åtte-åtte.

Jeg står likevel fullt og helt for beslutningen om å la barna - tilnærmelsesvis - følge vanlige døgnrytme også om sommeren.

Endelig litt voksentid!

Det er selvfølgelig ikke sånn at vi følger dette slavisk. Sommeren er til for å kose seg, og barna skal få kjenne på at det innebærer litt ekstra kos - som det å være lengre oppe om kvelden.

Men ikke hver dag!

Personlig tror jeg ikke små barn tenker noe særlig over om de er lenge oppe. De har ikke noe forhold til tid. Min erfaring er at det eneste man oppnår er trøtte og grinete barn dagen etter.

Med mindre de legger seg nærmere midnatt sover de også sjeldent så mye lengre enn vanlig. Antall timer søvn blir som regel bare mindre av å la barna være oppe.

Og da kommer du til hovedpoenget mitt, nemlig at små barn trenger mye søvn. De er ikke like flinke som oss voksne til å regulere søvnmengden.

Det gjelder selvfølgelig ikke alle barn, men jeg tror det gjelder ganske mange.

Minstegutten la seg halv ti her om dagen, det betydde likevel trilletur til butikken for å kjøpe bleier klokken 07.00.

Sommeren er som regel intens for alle i familien. Aktivitetsnivået er høyere enn vanlig og forventningene like så.

Jeg tror alle, både små og store, har godt av relativt faste leggerutiner på barna også da.

Det gir rett og slett alle mer energi, det er min erfaring.

Så får heller de sene kveldene være unntakene når det skjer noe spesielt og alle parter har energi til det.

God sommer videre!

Én kommentar

mammatil6

16.07.2015 kl.15:11

Her er vi veldig enige, Martin.. :) Det gjør ikke noe om det blir litt sent av og til... Men hovedsakelig følger vi vanlige rutiner, av samme grunn som deg... Alltid etter kl 20.00 er voksen tid, eventuelt store barn tid... :) For oss som har det... Og da mener jeg de over 8-10 år...

Skriv en ny kommentar

Pappaentiltre

Pappaentiltre

29, Ås

Hei, Jeg er pappa til tre, men kun gift med én. Jeg klarer sjeldent si nei og hater å være alene. Relativt ung trebarnsfar, men lever ellers et typisk familieliv med til tider altfor mange jern i ilden... Dette er den usminkede sannheten om livet som trebarnsfar - på godt og vondt. Mail: martin.grevstad@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits