Hvordan snakke med barn om kropp og kosthold?

Kan vedkommende som har det perfekte svar på spørsmålet over vennligst tre frem. Du er herved min helt!

Jeg skulle ønske det fantes et universelt svar på spørsmålet over. Et svar som får alle barn i hele verden til å bli trygge på egen kropp og gir dem et sunt forhold til eget kosthold. Dessverre må jeg nok akseptere at det blir med ønsket. Det finnes ingen fasit på hvordan du snakker med barn om kropp og kosthold.

Til det er barn rett og slett for ulike. 

På tirsdag ble jeg intervjuet av Foreldre og Barn om nettopp denne tematikken. Sammen med to andre damer, diskuterte vi i nesten to timer hvordan man snakker med barn om kropp og kosthold. Vi var både enig og uenige om hva som bør gjøres, men heller ikke vi klarte å finne det perfekte svar på spørsmålet - tror jeg.

Hele intervjuet kan du lese i juli-utgaven av bladet, men allerede i dette innlegget finner du noen av mine tanker rundt tematikken. 


Vi foreldre sier gjerne til våre barn at de er gode som de er, samtidig vil vi alltid at de skal smile og være fine på bilder. Dobbeltmoralsk?

1. Hvordan snakke med barn om kropp?

Min mening er at vi som foreldre bør fokusere minst mulig på kroppen når vi snakker med barna våre. I utgangspunktet tror jeg ikke barn tenker at noen er feite eller for tynne, om noen har rødt hår eller har briller. Bildet om at du er annerledes dersom du har rødt hår, er feit/tynn, har briller, osv. er det vi som foreldre som skaper. Skal du fortelle barnet ditt at de ikke kan spise mer godteri, bør ikke vekt være en begrunnelse, spør du meg. Si heller at for mye godteri ikke er godt for kroppen enn at for mye godteri gjør deg feit. Så fort du lanserer feit som et begrep til barna dine, sier du at de som er feite er annerledes, Det kan i ytterste konsekvens føre til mobbing. Det samme gjelder selvfølgelig motsatt vei - hvis barn er for tynne. 

Noen ganger er det slik at favorittklærne til barna dine blir for små. Det kan skyldes at de har lagt på seg eller at de rett og slett har vokst ut av klærne. Uansett hva det skyldes, ikke nevn vekt. Er grunnen at de har lagt på seg, si heller at klærne ikke passer fordi de begynner å bli eldre, ikke at de har spist for mye pølser. 

Vi som foreldre har et ansvar for at barna våre får et sunt og godt forhold til kroppen sin og andres kropper. Våre verdier legger gjerne grunnlaget for våre barnas verdier på lang sikt. 


Ikke fokuser for mye på hva barna spiser. Sørg for et variert og sunt kosthold, men la de være barn og få smake på mindre sunne ting også. 

2. Hvordan snakke med barn om kosthold?

Denne er vanskelig spør du meg, for barns forhold til mat er veldig individuelt. Men jeg har personlig veldig tro på å gjøre minst mulig ut av måltidene og snakke minst mulig om kosthold. Ikke lag egen mat til barna og fokuser heller på hvorfor det er viktig å spise variert enn hva som skjer hvis du ikke gjør det. Men viktigst av alt er hva du gir barna dine. Klarer du å etablere et variert og næringsrikt kosthold i en tidlig alder, er jeg helt sikker på at det vil følge dem videre i livet. 

Vi har god erfaring med å la barna ta del i matlagingen. Det gjør det ofte litt ekstra stas å spise og de blir mindre skeptiske til det de skal spise. Ja, det kan være litt frustrerende til tider, men for oss har det fungert veldig bra. 

3. Hvordan forklare barna at det er greit at mamma sminker seg, men ikke de?

Dette spørsmålet fikk jeg i intervjuet tirsdag, og jeg synes det er et veldig bra spørsmål. Noen ganger blir man rett og slett svar skyldig, og dette spørsmålet er et sånt som fort gjør deg nettopp svar skyldig. Jeg måtte tenke litt før jeg svarte, men kom frem til at jeg synes det er greit å skille mellom det å være voksen og barn. Vi gjør det i så mange andre sammenhenger, så hvorfor kan vi ikke gjøre det her? Jeg synes det er greit å si til barn at voksne noen ganger vil pynte seg litt ekstra fordi det er en spesiell anledning, eller noe sånt. Utfordringen er at det ikke skjer hver dag. Jeg tenker derfor at en fin måte å komme rundt dette spørsmålet på er å sminke seg/ordne håret utenfor barnas synsvinkel. 

Jeg kunne skrevet mye mye mer om dette tema. Jeg er på ingen måte noen ekspert, og mine barn har så vidt kommet i alderen - om de i hele tatt har kommet der - at kropp og kosthold er et tema. Jeg er overbevist om at utfordringene blir større med tiden, men jeg er like overbevist om at vi som foreldre kan påvirke våre barns holdninger allerede nå.

For egen del er jeg opptatt av å balansere det hele mest mulig. Ikke lukke øynene og si at kosthold og vekt ikke betyr noe, men samtidig ikke la det være et tema som det ofte snakkes om i familien vår. 

Hva mener du, hvordan bør man snakke med barn om kropp og kosthold?

#kroppshysteri #barn #kosthold #kropp

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Pappaentiltre

Pappaentiltre

29, Ås

Hei, Jeg er pappa til tre, men kun gift med én. Jeg klarer sjeldent si nei og hater å være alene. Relativt ung trebarnsfar, men lever ellers et typisk familieliv med til tider altfor mange jern i ilden... Dette er den usminkede sannheten om livet som trebarnsfar - på godt og vondt. Mail: martin.grevstad@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits