Dette ville du ikke sett for 30 år siden!

Fire menn møtes midt på dagen, ikke for å drikke øl og se fotball, men for å passe barn og gå en trilletur mens barna sover i vognene.

Ikke en uvanlig situasjon i 2015, men kunne du sett noe lignende for 30 år siden?

Neppe!

For ikke så lenge siden snakket jeg med min 92 år gamle bestefar om hans bidrag i hjemmet da han hadde småbarn.

Ikke overraskende var hans bidrag mindre enn hva mitt er i dag. Jeg hadde egentlig ikke forventet et annet svar, men da han minutter senere hevdet at han kun en gang i sitt liv hadde skiftet bleie, ble jeg nesten sjokkert.

Har det virkelig skjedd en så stor endring i papparollen fra våre foreldres - for ikke å snakke om våre besteforldres - generasjon og til i dag?

Svaret er heldigvis ja!

Jeg har 14 ukers pappapermisjon, de som har barn født etter 1. juli 2014 har 10. Min far hadde et par uker. Min bestefar et par dager - maks.

Jeg skal ikke legge skjul på at pappapermisjon til tider kan være slitsomt og noe jeg hater, men jeg er veldig glad for at jeg får muligheten. Alt i alt er pappapermisjon veldig bra.

Hadde ikke sitiasjonen vært den at 10 uker (evt. 14) var forbeholdt far, ville jeg trolig ikke tatt så mye permisjon. Jeg er også usikker på om fruen hadde tillatt meg å ta så mye av "hennes" tid.

Heldigvis, spør du meg, har vi et velferdssystem som legger til rette for at også vi pappaer må bidra til å passe barna våre.

Et system vil aldri passe perfekt for alle. Sånn vil det alltid være. Men for flertallet av norske fedre er det uproblematisk å ta pappapermisjon med tanke på jobbsituasjonen. Det er jevnt over sosialt akseptert å ta permisjonen du har krav på.

Jeg tør likevel påstå at vi har en liten vei å gå før vi er der at det er normalen at fedre tar ut mer permisjon enn de har krav på. Jeg tror dessverre mange arbeidsplasser ville reagert hvis du som pappa hadde kommet og sagt at du skal ha 20 uker permisjon.

Det er lite de kunne gjort, men jeg tror likefullt at det hadde vært vanskelig for mange å akseptere.

Dette er ikke vitenskap, mer synsing, men si at min teori stemmer, hva sier det i så fall oss?

Spør du meg sier det at vi menn langt på vei er avhengig av et system som legger til rette for oss for at vi skal være hjemme med barna våre. Jeg skulle likt å se statistikk på hvor mange fedre som har valgt 14 uker permisjon, som er det jeg ble pålagt, etter at de gjorde om til 10 uker til far. Jeg tror få har valgt mer enn de er pålagt.

Mye har skjedd siden min bestefar som ikke skiftet bleier var småbarnsfar. Heldigvis. Men vi har fortsatt en vei å gå.

Vi pappaer trenger et system som taler vår sak. Mer valgfrihet er ikke veien å gå i dette tilfelle.

Fire papper en onsdags formiddag kan ha det riktig så bra. Mer av det takk!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Pappaentiltre

Pappaentiltre

29, Ås

Hei, Jeg er pappa til tre, men kun gift med én. Jeg klarer sjeldent si nei og hater å være alene. Relativt ung trebarnsfar, men lever ellers et typisk familieliv med til tider altfor mange jern i ilden... Dette er den usminkede sannheten om livet som trebarnsfar - på godt og vondt. Mail: martin.grevstad@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits